Vriendelijk zijn voor elkaar en voor de planeet, dat vind ik de normaalste zaak van de wereld. En People Made straalt dat heel erg uit.
Als onderwijsstad willen we de Dag van de Leraar natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Elk jaar zetten we op 5 oktober de Leuvense leerkrachten extra in de bloemetjes en bedanken we hen voor hun dagelijkse inzet. Dit jaar stopt het daar niet bij. Het WK Gravel vindt dat weekend ook plaats in Leuven.
Ik ging op zoek naar een manier om beide momentums met elkaar te verbinden en kwam uit bij People Made. Een Leuvens verhaal dat sociaal, circulair en verbindend is. En laat dat nu net ook drie belangrijke Leuvense woorden zijn.
Als bedankje voor het fantastische werk dat de mensen in ons onderwijs leveren, is een kleine attentie op de Dag van de Leraar wel op zijn plaats. Samen met Greet van People Made, een hele enthousiaste en energieke madam, keken we wat mogelijk was. Na de koppen bij elkaar te steken, kwamen we uit bij de BicyClock, een klokje gemaakt van een gerecycleerd tandwiel. In alle Leuvense lerarenkamers zullen we die klokjes ophangen. Onze leraren investeren veel tijd in hun leerlingen, tijd die erg kostbaar is. Een goede leraar kan zoveel impact hebben op onze kinderen en jongeren. We kunnen niet dankbaar genoeg zijn voor hun tijd.
De basis van de klokjes zijn tandwielen van fietsen die in de Dijle zijn gegooid of ergens zijn achtergelaten. Dat circulaire verhaal past volledig bij onze stad.
We wilden ook heel graag onze Leuvense leerlingen hierbij betrekken. Daarom zijn we met de mensen van een sociaal atelier en met Leuvense leerlingen de wijzertjes aan die klokjes gaan hangen. Zo konden zij ook mee participeren aan dat proces. De leerlingen kwamen op die manier in contact met het verhaal en de mensen van People Made.
Het is trouwens niet mijn eerste ervaring met People Made. Vorig jaar schreven we een gelijkaardig verhaal. We lieten door People Made vlaggenlijnen maken voor het project “Lesgeven in Leuven is een feest.” De vlagjes werden gemaakt van banners die in het straatbeeld hingen voor verschillende evenementen in de stad. Er zijn 77 scholen in Leuven en de stad heeft als postcode 3000. Als je 3000 deelt door 77, dan heb je 39 vlagjes aan elke unieke vlaggenlijn. Op die manier waren vorig jaar alle Leuvense leraarskamers met elkaar verbonden. Dit jaar verbinden we ze opnieuw, maar dit keer met circulaire klokjes, in de kleuren van ons logo Leuven voor Scholen.
Ik heb alleen maar lof voor de manier waarop People Made de dingen aanpakt. Hoe zij mee nadenken en steeds suggesties doen. Greet snapt gewoon heel snel wat wij willen. Ze is super flexibel om er mee voor te zorgen dat we op het einde een heel tof product hebben om fier te kunnen overhandigen aan de gebruikers.
Je hoort vaak “In Leuven telt niet jouw afkomst, maar wel jouw toekomst.” Dit vat alles samen. Iedereen die morgen deel zal uitmaken van onze samenleving vinden we terug in het onderwijs. Het is dus daar dat we moeten inspireren. Ervoor zorgen dat we solidair met elkaar omgaan, daar plukken we met zijn allen de vruchten van. People Made is een heel mooi puzzelstukje in dat verhaal. Leerlingen in contact brengen met People Made kan hen dus zeker bewustmaken en inspireren.
Bij deze nog eens bedankt aan People Made en al die Leuvense leraren die elke dag het beste van zichzelf geven om onze leerlingen te inspireren!
#lesgeveninleuveniseenfeest!
dienst onderwijs, Stad Leuven